Search
  • Bio Mineral HQ

15 Tips Turunkan 10kg Dalam Masa 10 Minggu

Updated: Nov 11, 2018

Ramai yang mencari solusi untuk dapat berat badan idaman. Pertanyaan yang selalu kita dengar, boleh ke saya nak turunkan berat badan, Jawapan saya pasti boleh. Ini kami kongsikan tips turunkan 10kg dalam masa 10 minggu. Apa yang kami boleh beritahu ini yang anda perlu lakukan dengan kadar SEGERA.

10 Tips Turunkan 10kg Dalam Masa 10 Minggu


1. Cerai Talak tiga Dengan Gula

Cerai talak tiga takda cina buta dengan gula putih dan juga tepung putih. Ini langkah awal anda kena lakukan. Anda berani?ingat tau takda kes rujuk kembali.


2. Buang Process Food

Pastikan juga buang segala nugget, sosej, dan frozen food dalam rumah anda. Makanan proses ini mempunyai bahan pengawet yang bukan sahaja tidak bagus untuk kesihatan tetapi sangat mempengaruhi berat badan.


3. Elakkan Jajan, Kerepek

Segala jenis jajan macam kerepek pisang, ubi ke atau apa sahaja yang di panggil jajan sila jauhkan diri. Nampak macam makan sikit kan tetapi kita terlupa sikit-sikit lama-lama jadi bukit lemak tu.


  • 1. Mengembalikan tenaga/ Memulihkan dari keletihan fizikal.

  • 2. Mengurangkan kadar kolesterol tinggi.

  • 3. Menstabilkan tekanan darah tinggi

  • 4. Mengurangkan risiko osteoporosis

  • 5. Menangani masalah diabetes

  • 6. Meningkatkan tahap kesihatan lebih baik

  • 7. Meningkatkan kelembapan kulit

  • 8. Membantu menurunkan berat badan

  • 9. Pembuangan lawas.

  • Dan banyak lagi



4. Beli Sayuran Segar

Pergi pasar tani borong segala jenis buahan dan sayuran. Tak perlu buah yang pelik-pelik. Saya sendiri bekalan buah biasanya pisang berangan, betik , mangga, jambu bata, nenas. Jangan lupa ulaman macam kacang botol, ulam raja dan lain-lain. Masa inilah nak kenal ulaman ya.


5. Stop Beli Ubat Kurus

Jangan gatal-gatal pergi beli ubat kurus lak ya, mentang-mentang nak turunkan berat segera terus cari cara pintas. Jangan nak tertipu ya dengan janji-janji manis tu. Telan ubat kurus tapi makan ke lautan dalam takdanya menjadi.


6. Masak Sendiri Di Rumah

Mulakan masak di rumah. Bila anda masak sendiri anda boleh kawal apa yang anda masukan dalam masakan. sama ada letak msg , gula ke atau terlebih garam. Makanan sihat ini sangat mudah dan sedap. Masa ini anda boleh jadi chef dah tak bertauliah pun takpa.


7. Install Apps

Install apa-apa sahaja applikasi kat smart phone anda. banyak aplikasi yang dapat mengukur berapa langkah anda setiap hari. tetapkan sehari perlu berjalan 10,000 langkah. Jika anda gunakan iphone yang mahal ada aplikasi ‘health’ dan juga smartphone macam samsung ada juga samsung health yang dapat mengukur banyak mana anda berjalan sehari. Tetapkan sasaran.


8. Buat Jangan Banyak Fikir

Jangan banyak sangat fikir dan buat hidup kita complicated. Fokus dulu pada konsep suku-suku separuh. suku adalah nasi atau karbo, suku protein macam ikan/ayam/telur dan separuh sayuran dan buah-buahan. Jangan gatal-gatal nak fikir diet yang entah apa-apa, kuasai dahulu asasnya. Ini asas pun tak kukuh ada hati nak buat Intermittent fasting. Fokus dik Fokus


9. No Meal Replacement

Jangan nak mengatal pergi subscribe makanan pengganti [ meal replacement], anda kena ingat dalam makanan pengganti tu ada macam-macam bahan yang tak pasti dan gula. nampak macam sihat kan tapi nak ke makan makanan yang datang dari kilang. Saya pilih makanan segar lagi puas hati.


10. Jangan Putus Asa

Jangan putus asa dan konsisten serta istiqamah dengan apa anda lakukan.Jangan hiraukan orang yang negatif. aura negatif takkan membantu anda. We are what we think. Be Positive


11. Minum Air Kosong Secukupnya

Air kosong tu sangat penting. Cukupkan minum dalam 2 hingga 3 liter sehari. Untuk pastikan badan anda cukup air, lihat warna air kencing anda , jika jernih itu tandanya badan anda sudah cukup air. Air bagus untuk buang toksin dalam badan dan ini adalah proses semulajadi.


12. Kawal Portion

Kawal portion makanan anda. Sebelum beria nak kira berapa kalori anda makan sehari, dan berapa kalori setiap makanan anda ambil, fokus dulu kepada asasnya iaitu kawal bahagian makanan anda seperti saya beritahu di atas gunakan konsep suku suku separuh. Makan sebelum lapar dan berhenti sebelum kenyang.


13. Amalkan Teh Hijau

Saya jadikan teh hijau sebagai sebahagian dari amalan pemakanan saya. Teh hijau yang berkualiti akan membantu meningkatkan metabolisme badan. Badan dah usia remaja purba ini kan kena adalah minum sesuatu tapi pilih yang semulajadi takda apa-apa campuran bahan-bahan yang pelik.


14. Pastikan Tidur Awal

Punca kenaikkan berat badan adalah sebab badan dan otak yang tak cukup rehat. Kita di galakkan tidur sekurang-kurangnya 8jam. Supaya badan dapat bekerja dan berfungdi dengan baik ketika waktu siang.


15. Lakukan Pegerakan Dan JANGAN Malas!

Saya jadikan teh hijau sebagai sebahagian dari amalan pemakanan saya. Teh hijau yang berkualiti akan membantu meningkatkan metabolisme badan. Badan dah usia remaja purba ini kan kena adalah minum sesuatu tapi pilih yang semulajadi takda apa-apa campuran bahan-bahan yang pelik.


cukuplah laa dulu kan , kalau anda buat 15 langkah ini insyaAllah bukan hanya boleh turun 10 kg dalam masa 10 minggu tetapi anda juga dapat rasai perubahan dalam pergerakan dan badan rasa sangat ringan..


Apa yang bagusnya amalkan BioMineral ni?

Kalau guna BioMineral 👇

✅ Badan jadi segar

✅ Badan bertenaga

✅ Menguat daya ingatan

✅ Antibodi badan kuat

✅ Awet muda

✅ Kuatkan tulang & gigi

✅ Mengurangkan risiko penyakit2 keturunan

✅ Merawat luka

Eh! Macam2 lagi..




#TipsKurus


16 views

© 2018 by BMD Marketing for BIOMINERAL

BioMineral, Headquarters Kuala Lumpur

Tel: 016-257 9669 (Semenanjung)  I  011-1039 9109 (Sabah / Sarawak)